„Mașina de făcut bani” din Liga 1, salvată în ultima clipă. CFR Cluj a ajuns în pragul falimentului cu încasări de 80 de milioane de euro

  • Publicat:
  • Actualizat:

Considerat ani la rând un model de succes pentru fotbalul românesc, „proiectul CFR Cluj” a ajuns la un pas de colaps după două sezoane ratate. Fosta campioană a Ligii 1 a acumulat în ultima perioadă datorii de aproape 3 milioane de euro, iar la Cluj a început să se vorbească tot mai intens de o posibilă retrogradare a clublui pe criterii financiare. A fost nevoia de intervenția unuia dintre acționarii echipei, Ștefan Gadola (foto – încadrat de Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan), care a achitat suma necesară stingerii datoriilor și, implicit, obținerii licenței pentru Liga 1.

„Am stat de vorbă cu prietenul meu Arpi și am găsit soluții pentru ca acest club să continue să fie la un nivel înalt. Implicarea noastră a fost tot timpul. Nu se pune problema de cine este acționar majoritar. Participarea noastră este aceeași ca și până acum. Jucătorii nu vor trebui să își mai facă griji. O să fie plătiți și nu vor mai fi probleme. Deja și-au încasat două salarii și le vor primi și pe celelalte”, declara Ștefan Gadola pentru știridesport.ro, confirmând că CFR Cluj a ajuns într-un moment de cumpănă. O situație greu de explicat, în condițiile în care în conturile clubului au intrat în ultimii ani aproape 80 de milioane de euro, doar din vânzare de jucători, drepturi tv și participarea în cupele europene.

Gabi Mureșan, câștigător a trei campionate cu CFR Cluj: „La câți bani a câștigat clubul în ultimii ani, trebuia să se mențină la un nivel ridicat. Cred că domnul Paszkanzy nu mai investește din cauza crizei financiare. Sper ca echipa să nu ajungă în Liga a doua, pentr că ar fi mare păcat. Nu au mai fost aduși oameni de valoare, cu jucători liberi de contract e greu de făcut performanță


Arpad Paszkany (S), Peter Pal (C) si Stefan Gadola (D) se reflecta in trofeul „Cupei Romaniei”. MIRCEA ROSCA / MEDIAFAX FOTO

Încasări de aproape 80 de milioane în ultimii 5 ani

La finalul sezonului trecut CFR Cluj termina campionatul pe locul 9, la o distanță de 30 de puncte de campiona Steaua și pierdea finala Cupei României în fața Petrolului, ratând astfel posibilitatea de a participa în cupele europene.

Președintele Iuliu Mureșan accepta ideea unui sezon slab, dar miza pe faptul că actuala stagiune va fi una de succes. Clujenii se bazau pe o superstiție născută din faptul că echipa a cucerit titlurile de campioană în anii cu soț, iar 2014 e un număr par. Lucrurile nu au stat însă deloc așa. Într-un sezon început cu Mircea Rednic antrenor, plecat după numai patru etape din cauza unui conflict cu portughezul Cadu, continuat cu Grigoraș, demis ca urmare a rezultatelor proaste, CFR Cluj, pregătită acum de Vasile Miriuță, se află după 24 de etape pe poziția a zecea a clasamentului, la șapte puncte de zona retrogradării.

Veștile cu adevărat îngrijorătoare pentru fanii echipei sunt cele legate de situația financiară a clubului care are datorii la actuali și foști jucători, impresari și colaboratori. Vasile Maftei: „Nu mă gândesc la prelungirea contractului din vară, nu am mai luat bani de patru luni și jumătate„. Această situație implică riscul ca, pe 31 martie, când se încheie procesul de licențiere, clujenii să nu obțină dreptul de a a evolua și anul viitor în Liga 1.

Adrian Anca, fost jucător al clubului între 2003 și 2008, a discutat cu ProSport despre situația actuală: „Nu cred că lipsa banilor este problema, mai degrabă lipsa de valoare a jucătorilor și plafonarea unora dintre ei. Clubul a fost scos la vânzare. Este o veste proastă pentru fanii echipei, pentru că datorită lui Arpad Paszkany au fost rezultate foarte bune”.

Chiar și în cazul plafonării fotbaliștilor, situația actuală este suprinzătoare având în vedere fotbalul-business propus de Arpad Paszkany a reprezantat până în acest sezon un model de eficacitate financiară în Liga 1.

În sezonul 2012-2013 al Ligii Campionilor CFR Cluj a obținut 8,6 milioane de euro pentru prezența în grupe, 3,5 milioane de euro ca bonus de performanță, plus 5,2 milioane de euro din drepturile TV, totalizând 17,3 milioane de euro de pe urma celui mai bun sezon în competiția principală a Europei. În precedentele participări în Champions League, echipa din Gruia a încasat 7,6 miloane de euro (sezonul 2008-2009) și 19,1 milioane de euro (sezonul 2010-2011).

Sumele încasate de CFR Cluj de la UEFA din cele trei participări în Liga Campionilor:

2008-2009 2010-2011 2012-2013 TOTAL
7.600.000 19.100.000 17.300.000 44.000.000

* sumele sunt exprimate in euro

La aceste cifre se adaugă și performanța sportivă. În cele trei ediții de Liga Campionilor la care au luat parte, clujenii au întâlnit nume importante din fotbalul european precum Bayern și Chelsea. Memorabile rămân victoriile de pe Olimpico din Roma și de pe Old Trafford.

Nici banii veniți din Liga 1 nu au fost puțini, mai ales că din 2008 până acum echipa condusă din teren de Cadu a ieșit de trei ori campioană.

În sezonul trecut al campionatului, clujenii au încasat 1,5 milioane de euro ca urmare a locului 9 ocupat, însă, per total, în perioada 2008-2013 au primit suma aproximativă de 12,4 milioane euro.

Sumele primite de CFR Cluj din drepturile tv în ultimele cinci sezoane ale Ligii 1:

2008-2009 2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 TOTAL
2.200.000 3.200.000 2.200.000 3.300.000 1.500.000 12.400.000

* sumele sunt exprimate în euro

 

La nivel declarativ, bugetul sezonului în curs a fost inițial de 8 milioane de euro, fiind redus pe parcurs la 6 milioane de euro, în timp ce la începuturile de sezon din trecut, clubul anunța bugete cuprinse între 20 și 25 de milioane de euro.

Având conexiuni importante în Portugalia și America de Sud, echipa din Gruia a avut o politică de transferuri foarte bună, cumpărând ieftin si vânzând scump. Cele mai bune afaceri cu jucători, marca CFR Cluj sunt:

  • Renan – adus liber de contract și vândut apoi la Sampdoria pentru 4,2 milioane de euro
  • Traore  (foto jos)- cumpărat cu 20 de mii de euro, vândut cu 4 milioane de euro la Kuban, plus un procent dintr-un viitor transfer ce s-a transformat în alte 2 milioane de euro după ce ivorianul a ajuns la Anji
  • Deac – cumpărat cu 50 de mii de euro de la Unirea Dej și vândut apoi la Schalke pentru 3 milioane de euro
  • Pereira – cea mai scumpă achiziție, cumpărat de la Argentinos Juniors cu 2,5 milioane de euro. După transferul acestuia la Porto și apoi la Inter s-au obținut 6,5 milioane de euro
  • Dubarbier – adus cu 775 de mii de euro de la Gimnastia La Plata, vândut la Lorient cu 1.5 milionae de euro
  • Culio – adus cu 600 de mii de euro de la Deportes La Serena, vândut la Galatasaray cu 2 milioane de euro
  • Weldon – adus liber de contract, vândut cu 1 milion de euro la Changchun Yatai.

PROFIT:  20.3 milioane euro

Doar aceste șapte tranzacții de jucători au adus un profit de peste 20 de milioane de euro, lăsând senzația unei afaceri profitabile. Cu toate acestea Arpad Paszkany afirmă că a ieșit pe minus la capitolul transferuri: „Și achiziția și vânzarea de jucători este într-o balanță negativă, dar asta e taxa de școlarizare pe care trebuie să o plătim în acești 13 ani.”

20 de milioane de euro investiți în infrastructură

La capitolul cheltuieli, stadionul din Gruia a reprezentat cea mai costisitoare investiție făcută de Arpad Paszkany, fapt ce il nemulțumește pe omul de afaceri: „Am fost obligați să investim în infrastructură, ceea ce nu este normal, nici cele mai mari cluburi din Europa, ca Bayern, Manchester United sau Barcelona, nu au fost obligate să își contruiască pe banii lor stadioane sau baze de antrenament„, a declarat patronul CFR pentru Dolce Sport. Aproximativ 20 de milioane de euro au fost investitiți pentru ca UEFA să permită disputarea jocurilor de Liga Campionilor la Cluj.

În anii cu trofee, clubul clujean cheltuia pe salarizarea jucătorilor 6 milioane de euro, însă în actualul sezon lotul condus la începutul anului de Mircea Rednic este remunerat cu 4 milioane de euro. Pe hârtie, CFR plătește în continuare salarii mari, dar vrea să reducă în viitor bugetul. În realitate, salariile au fost neplătite cu lunile. Jucătorii cu cele mai mari salarii din actualul lot sunt:

  • Cadu (360.000 de euro anual)
  • Deac (300.000 de euro anual)
  • Felgueiras (240.000 de euro anual)

După zece ani de Liga 1, perioadă în care a cîștigat 8 trofee interne, proiectul CFR Cluj este pe o pantă descendentă, cu jucători neplătiți, datorii și posibilitatea de a nu își lua licența pentru sezonul viitor. Cel mai grav pare a fi faptul că Arpad Paszkany nu mai este dispus să investească și dorește vânzarea clubului.

Fostul antrenor al CFR-ului, Sorin Cârțu regretă impasul prin care trece echipa ardeleană: „Îmi pare rău să aud astfel de vești, nu mă așteptam la așa ceva. E greu pentru noi toți din cauza acestei crize financiare”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a urcat pe locul 2!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a urcat pe locul 2!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela o meserie total diferită de partenerul ei: ce a făcut femeia în campania prezidențială
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela o meserie total diferită de partenerul ei: ce a făcut femeia în campania…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu,…
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×